Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan válasszunk faesztergagépet? 2. rész

Hogyan válasszunk faesztergagépet?  2. rész

A blogsorozat első részében áttekintettük a faesztergák főbb részeit, valamint a főbb méret-jellemzőket, és ezek alapján a faesztergagépek kategóriába sorolását (mini, midi, nagy gépek).  

Most nézzük meg, hogy melyek a faesztergagépek főbb jellemzői és funkciói, és milyen szempontokat mérlegeljünk a vásárlás előtt.

1.   A faesztergagépek legfontosabb műszaki jellemzői és funkciói

A műszaki jellemzők közül már megnéztük a két fő méret-jellemzőt, most sorra vesszük a többi legfontosabb műszaki jellemzőt. A teljesség miatt felsoroljuk az előző pontban már tárgyalt méretjellemzőket is.

  • Maximális elforduló átmérő a szán felett
  • Maximális tál átmérő – ez a kifordítható orsóház funkcióval rendelkező közepes és nagyobb gépeknél sokkal nagyobb lehet, mint a maximális elforduló átmérő a szán felett. Kifordított orsóház esetén egészen nagy, akár 1 m, vagy még nagyobb átmérőjű tálakat is esztergálhatunk egy nagy gépen.
  • Maximális csúcstávolság szánhosszabbító nélkül
  • Maximális csúcstávolság szánhosszabbítóval
  • A főorsó menetének mérete
  • A főorsó és a szegnyereg kúpmérete (pl. Morse 2, ebből tudsz a legnagyobb választékban tartozékokat vásárolni)
  • Legkisebb és legnagyobb fordulatszám
  • Motor felvett és leadott teljesítménye – itt a leadott teljesítmény a fontosabb, és minél jobb a felvett és leadott teljesítmény aránya, annál energiahatékonyabb a gép.
  • Tömeg

A főbb funkciók:

Szánhosszabbítás lehetősége – ezzel növelhetjük a csúcstávolságot, vagyis hosszabb munkadarabokat tudunk esztergálni.

Főorsó forgásirány változtatás (visszafelé forgatás) – ez csiszolásnál előnyös, egy irányváltó gombbal lehet kapcsolni. Visszafelé forgatásnál nagyon fontos, hogy a tokmányt csavarral, vagy ún. ASR gyűrűvel rögzítsük!

Kifordítható orsószekrény – ezzel nagyobb méretű tálakat esztergálhatunk, illetve  kényelmesebb lehet a tálak esztergálása, a hosszabb esztergavésők is elférnek minden pozícióban. A képen láthatjuk ezt a funkciót és a vízszintes késtartó-hosszabbítót munka közben.

Késtartó vízszintes hosszabbító – ez a kifordított orsószekrénynél szükséges, hogy a tálak minden részéhez jól hozzáférjünk.

Asztali és állványos használat – ez a mini és midi gépeknél izgalmas, a jobb gépeknél egy acélból készült, egyes modelleknél állítható magasságú opcionális állvány is vásárolható. Az állványra szerelt gépnél jobban hozzá lehet férni a tálak és más munkadarabok minden részéhez.

Elektronikus fordulatszám-szabályozás – az alap fordulatszám-tartományokat mindegyik gépnél (kivéve a nagyon kevés direkt-meghajtású típust) ékszíjtárcsákkal és ékszíjjal állítjuk. Az elektronikus fordulatszám-szabályozással az egyes tartományokon belül fokozatmentesen és könnyebben, gyorsabban állíthatjuk a fordulatszámot. Azokat a gépeket, amelyeken nincsen elektronikus szabályozó, általában több ékszíjtárcsával szerelik fel, így a fordulatszám az ékszíj áthelyezésével finomabb léptékben változtatható.

Főorsó rögzítése

Egy mechanikus kapcsolóval a főorsó rögzíthető egy adott pozícióban (ha van ilyen funkció).

Körosztó

Leggyakrabban 24 pont (pozíció) valamelyikében rögzíthető a főorsó, így különféle szimmetrikus minták készíthetők. A 24 –nek az a szerepe, hogy 2, 3, 4, 6, 8, 12, 24 részre is fel lehet vele osztani a teljes kört.

 

2.   Milyen szempontokat mérlegeljünk a faesztergagép kiválasztásánál?

A legkisebb méretű, vagyis mini kategóriájú gépek közül a bruttó 130 ezer forint alattiakat nem tudjuk jó szívvel ajánlani. A legolcsóbb gépek olyan sok minőségi és kiviteli kompromisszumot tartalmaznak, amelynél nagyon szerencsésnek kell lenni, hogy akár néhány évig is megfeleljen a vágyott esztergálási funkciónak.

Nézzük meg, milyen szempontokat érdemes számba vennünk, mielőtt gépet választunk!

1.     Milyen termékeket akarunk készíteni? Ha csak kisebb tárgyakat, például tollat, bútorfogantyút, kisebb bútorlábat, díszeket akarunk készíteni, akkor a mini kategóriájú gépek közül válasszunk. Itt is vannak jobb minőségű és jobb műszaki paraméterű gépek. Ha tálakat akarunk készíteni, akkor a midi vagy nagy faesztergákat válasszuk, közepes és nagyobb tálaknál fontos lesz a kifordítható orsószekrény is. Nagy tálaknál már erős motor és erős csapágyazás is szükséges, de ugyanez igaz a nagyobb méretű nyers fák, rönkök esztergálásánál is – ide nagy, erős és nehéz gépek kellenek.

2.     Milyen gyakran használjuk a gépet? Ha megrendelésre is akarunk készíteni tárgyakat, és szinte napi rendszerességgel fogjuk használni, akkor erősebb és jobb minőségű gépre van szükségünk. Fontos a jó szerviz háttér, alkatrészellátás is. 

3.     Mekkora helyünk van? Egy nagy gép és a szükséges egyéb gépek (pl. szalagfűrész, forgács- és porelszívó) és eszközök viszonylag sok helyet igényelnek. A nagy gépek öntöttvas lábakon állnak, nem, vagy nehezen mozgathatók.

4.     Ár – azt szokták tanácsolni, hogy vegyük a legdrágább olyan gépet, amit az erre szánt keretből meg tudunk venni. Vegyük figyelembe, hogy a gép árának legalább felét az egyéb eszközökre is el kell költeni, ha még nincsenek meg ezek (tokmányok, befogópofák, faeszterga vésők és egyéb kiegészítők). Mivel a faesztergálás sok – káros – faport „termel”, gondoljunk a por elleni védelemre: elszívóra, levegőtisztító berendezésre és egyéni védőeszközre is. Valószínűleg gyorsan kiderül, hogy szükségünk van egy szalagfűrészre is az alapanyagok előkészítéséhez.